15:27 / 08.05.2018.

Autor: HRT

Krave i robotizirana mužnja

Krave i robotizirana mužnja

Krave i robotizirana mužnja

Foto: - / -

Karnijski  govedari primjer su "gospodarske dalekovidnosti". Među prvima u Italiji, mudro su investirali u najsuvremenije robote, koji krave muzu u svako doba dana, sukladno njihovim prirodnim potrebama.

 Tako počinje inovativna faza starih proizvodnih procesa u općini Enemonzo blizu talijanskih Udina, najsuvremenijim robotima za mužnju. Naime, oduvijek je bila poznata mljekarska dnevna rutina: ustajanje u cik zore, čišćenje staja, hranjenje krava i mužnja. Ista stvar u rano popodne.

Sve se uvijek vrtilo oko tih dnevnih obveza. Nije bilo vikenda niti praznika. Ako bi netko od obitelji trebao otići u bolnicu, na vjenčanje, ili jednostavno poželio malo slobodnog vremena, to je zahtijevalo posebnu organizaciju. Nije čudo da su se mljekari osjećali pomalo robovima svoje stoke.

Otkako su u igri roboti, sve postaje lakše. Kako on zapravo funkcionira?Riječ je o senzorskim strojevima koji očitavaju identifikacijske oznake pojedinih životinja, te  automatski pristupaju mužnji kad se vime napuni dovoljno  da se treba prazniti. Pritom se obavlja i računalna pohrana podataka o zdravstvenome stanju svake pojedine krave, što je posebno važno za preradu mlijeka.

Rezultat su znatne uštede vremena kloje omogućuju farmerima da se više posvete drugim poslovima na gospodarstvu, ali i mliječni proizvodi vrhunske kakvoće. A sva istraživanja pokazuju da je temelj uspješne proizvodnje mliječnih proizvoda – zdrava i sretna svaka pojedina krava.

  

 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!