Festival fiš paprikaša na jezeru Öreg

 

MTV_News_Fish cooking festival in Tata (5)Ribe izlovljene iz jezera Öreg kod Tate dijele na tri strane: jedan dio ih se može kupiti,  na samom mjestu ih peku i kuha se riblja juha, a jedan dio se prenosi u zimovnik. ˝Ubirački˝ rad ribara već je petnaestak godina praznik u Tati.

DEZSŐ MAJOR, generalni direktor d.d Tatai Mezőgazdasági i priređivač festivala, kaže: ˝Mislili smo da kao područni i mjesni voditelji gospodarenja ribom dužni svojoj zajednici i okruženju, ali i svakom znatiželjniku, izbliza pokazati ovu gospodarsku granu i struku koja se rijetko može vidjeti.˝

Od 1970. godine kroz 35 godina u Mađarskoj je isključivo u Tati postojala ribarska izobrazba. Bivši učenici su se kao majstori ribarenja i kuhanja ribe vratili u Tatu da bi od ribe iz vlastitog ˝uroda˝ ili ribe iz Tate kuhali tradicionalna, za ovo područje karakteristična jela i time popularizirali jela pripremljena od ribljeg mesa.