Najbolji hrvatski sir

 

Sir2

 

Ime mu je Veli Jože. To je tvrdi kravlji sir, koji dozrijeva najmanje deset mjeseci uz svakodnevno okretanje. Zahvaljujući izvrsnoj kvaliteti, postiže i bolju cijenu: trinaestak eura za kilogram. ˝To nije industrijski sir. Praktički mi smo jedna manifaktura gdje se većina stvari odrađuje ručno˝, kaže SANDI ORBANIĆ, mljekar iz Žminja, ponosni proizvođač hrvatskog šampiona mljekarske industrije.

Svoj adut ima i mala mljekara iz Loborike. Njihov punomasni zreli sir Karig na 12. Hrvatskim danima sira nagrađen je zlatom. Mljekar TONE GRUBEŠIĆ s razlogom je zadovoljan: ˝Rekao bih da je to dobra promocija. Mi radimo od 2 do 3 tisuće litara mlijeka dnevno.˝ Oni 85% proizvodnje plasiraju na području Istre.

Domaće proizvode građani rado kupuju. No nije dobro stanje u hrvatkom mljekarstvu. Tržište guše jeftini nekvalitetni proizvodi, uvoz mlijeka, visoki troškovi proizvodnje. Stoga opstaju samo najuporniji, potvrđuje SANDI ORBANIĆ: ˝Tu je veliki rad. Definitivno cjelodnevni rad. Nema subote, nema nedjelje ni blagdana ali uz veliki trud nekako se ide naprijed.˝

I, naravno, uz iznimnu kvalitetu proizvoda.