Riba na jelovnicima Mađarske

 

Fish consumption6a

Ribari na jezeru Fehér kod Szegeda izvlače iz hladne vode od jedva nekoliko stupnjeva mrežu od 100 četvornih metara. Jedan dio ulova će prodati u inozemstvu, ostalo će kod kuće dospjeti na stolove potrošača.

GYÖRGY LÓDI, direktor proizvodnje Szegedfish d.o.o., kaže: ˝Oko 30-40 posto ide u izvoz, ostali dio ostaje kod kuće. Veliki su potrošači mjesta Baja, Mohács i Bátaszék koji su tradicionalno veliki konzumenti ribe. Jedan dio ostaje u našem okružju.˝

Mađari jedu izvanredno malo ribe. U Europskoj uniji po osobi godišnje konzumiraju dvadeset kilograma, a u Mađarskoj svega tri i pol kilograma. To bi trebala promijeniti kampanja za poticanje potrošnje ribe.

 

MÁRTON BITAY, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede, ističe: ˝Za povećanje potrošnje ribe imamo i prirodne danosti i stručna znanja. K tome za potporu povećanja potrošnje ribe u sadašnjem ciklusu Unije bit će 2 milijarde forinti više nego u prethodnom proračunskom razdoblju. Sveukupno 15 i pol milijarda forinti.˝

A, u idućem razdoblju će na internetu i kratkim filmovima popularizirati potrošnju ribe.