Conegliano – centar najboljih vina pokrajine Treviso

 

U Coneglianu, u provinciji Treviso jedna je od najstarijih vinskih tvrtki Italije i Europe. Osnovana je davne 1775. Bavi se izradom tisuća kaca i bačava svih dimenzija. Donedavno su ˝izvrsnost i plemenitost vina˝ smatrali uvjetovanima geografskim podrijetlom uporabljenih vrsta drva, a suradnja sa Sveučilištem Udine, Odsjekom za enologiju i prehrambenu tehnologiju, dokazala je da nije uvijek tako. Sve ovisi o aromi i o karakteristikama drva pojedinoga  godišta.

 

Autor: Pieri Piero

Snimatelj: Luigi Zannini

 

vats and wines 1

Conegliano, u provinciji Treviso, jedan je od najvažnijih centara u Italiji za proizvodnju vina. Jedna se tvrtka time bavi već 240 godina. A proizvodnja bačava pravo je umijeće. Jedan je to od najstarijih obrta na svijetu, nastao vjerojatno prije više od tri tisuće godina.

Poduzetnik PIERO GARBELLOTTO  o tradiciji proizvodnja vina u svojoj obitelji kaže: ˝Našoj je tvrtki  240 godina, naše stručno znanje prelazi s oca na sina i to od 1775. sve do sad 2016. Ne samo s oca na sina na razini naše obitelji, nego i na bačvarskoj razini jer često, kao u pravoj pravcatoj korporaciji, naši bačvari ostavljaju posao svojoj djeci i unučadi.

Naš se obrt posve malo promijenio u ovih 240 godina. Imamo obrtničku firmu, iako je poprimila industrijske razmjere, prevažan je ljudski faktor kako bismo izradili najbolje bačve na svijetu za starenje vina.˝

Nije dovoljna tradicija, stalno su nužne inovacije i osposobljavanje stručnjaka za taj nadasve precizan rad, govori PIERO GARBELLOTTO: ˝Suradnja sa Sveučilištem Udine omogućila nam je da patentiramo prvi instrumentarij na svijetu za aromatsko proučavanje drva. Ono što je nekoć ovisilo samo o majstorovoj intuiciji – kako sljubiti aromu određenoga drva i vina, sada možemo postići instrumentarijem koji nam jamči aromu nekog drveta koje će poslužiti za bačvu u kojoj će biti vrhunska crna vina.˝

vats and wines2

Profesor FRANCO BATTISTUTTA s Odsjeka za enologiju Sveučilišta Udine nadodaje: ˝Na temelju analize procjenjujemo svaku dužicu koja se ugrađuje u bačvu kako bismo dobili jamstvo kvalitete i klasificirali te bačvine dužice. Tako smo postigli neke osobine koje daju obilježja slatkom drvu, karakteristike začinskoga drva, karakteristike drvne strukture i ravnoteže – sve to postaje predmetom istraživanja svakog enologa.˝

Svaki proizvođač slobodno bire najpovoljnije bačve za karakteristike svog vina. Proizvođač GIORGIO CECCHETTO opisuje kako oni rade: ˝Godinu dana radili smo na tom novom projektu međunarodne sorte merlot. Tim smo se vrstama drva poslužili u našim vinogorjima. A i vino Raboso Piave daje sjajne rezultate. Rezultati su izvrsni! Hoćemo da naša oplemenjena vina zadrže svoja glavna obilježja: vinski okus višnje maraske! Ne želimo da taj miris nadjačaju drugi čimbenici, kao što su tanin, vanilija i druga obilježja drva koje rabimo u bačvarskoj proizvodnji.˝

Rezultat izvrsnosti potekao je u spoju stoljetnih tradicija jedne tvrtke i znanstvenih istraživanja slavnoga sveučilišta u Udinama.