Zaštićen kao lički krumpir

 

krumpir2

 

Još je jedan Hrvatski proizvod iz Brisela dobio europsku potvrdu geografskog porijekla: lički krumpir.

Iako je Lika pogodna za uzgoj krumpira, mali se broj ljudi zbog niske otkupne cijene i teškog rada danas odlučuje za proizvodnju, svjedoči NIKOLA VIDAKOVIĆ iz tvrtke  Agrovelebit: “Mi ove godine imamo 300-tinjak tona na 20-tak hektara od toga je 60 posto sjemenske proizvodnje krumpira. ”

Degustacija jela od krumpira privukla je mnoge posjetitelje. Što se sve može napraviti od krumpira, otkriva glavni kuhar IVICA HEČIMOVIĆ: “Evo pogledajte slatke torte, pečeni pire, njoke, krumpir na sve moguće načine.” Torta, recimo, uopće nema okus po krumpiru, tvrde oni koji su je kušali. Ali im se jako sviđa, kao i cijela priča koja se sad plete oko krumpira.

Proizvodnju podupire stručno i financijski hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede, potvršuje pomoćnica ministra BOŽICA RUKAVINA: “Lički krumpir je već zaćtićen mi smo dobili obavijest od Europske komisije samo je sad pitanje tehničke naravi da oni objave uredbu. ”

Kada se uredba objavi, lički će krumpir napokon zasjati u punom sjaju na europskom tržištu.