Potičnica na Bledu

 

potice1

Na Bledu, na »otočiću nasred jezera« otvorena je prva slovenska Potičnica. Ime dolazi od riječi potica – savijača od dizanog tijesta s bogatim nadjevom od oraha, maka ili već čega se domišljat kuhar sjeti. Tu se priprema čak 18 vrsta slastica od dizanog tijesta, pa i hladne savijače. Umjesto da tijesto dižu na toplom, stave ga u hladnjak. Zato je hladan i nadjev.

Kuharski majstor TONI TUŠEK objašnjava zašto: »Kod ove savijače važno je da temperatura tijesta bude  ista kao temperatura nadjeva. Ova je od oraha, a inače danas pečemo dvije slane – savijaču od čvaraka i savijaču s nadjevom od poriluka.«

Svakog se dana peku i savijače s estragonom, makom, bademom, savijača s čokoladnim nadjevom, zatim s medom, lješnjakom, sa smokvama.

Voditeljica Potičnice ROMANA BOHINC otkriva: “Sa smokvama zbog toga jer na bledskom otoku raste i svake godine dozrijeva smokva. Polazište su klasični recepti sestre Felicite Kalinšek.”

Gosti su oduševljeni. Gosti iz inozemstva govore:

- Nikada prije nisam probala ovakvu savijaču, vrlo je dobra.

- Uživamo uz kuhano vino i slovenske delicije.

A i domaći su ugodno iznenađeni, poput triju slovenskih domaćica koje kažu:

- Već dugi niz godina radim savijaču, za blagdan je obavezno na stolu.

- Ja je ne radim, ali je radi moj suprug, on peče savijaču.

- Već sam stekla neka iskustva, tako da mi sada prilično dobro uspije.

Majstor TUŠEK savjetuje: “Najvažnije kod pripreme savijače je da imaš dovoljno vremena. A savijača traži i poštovanje.”

Također ističe da svatko im svoj recept, pa je zato svaka savijača unikatna – jer nosi pečat ruke koja ju je umijesila.