Gorički radič, solkanska crvena ruža

 

GORISKI RADIC6a

Istina da mu je ˝službeni˝ naziv gorički radič, no Solkanci ga zovu: ˝sukenski regut˝. Naime, pravi raste samo na solkanskim njivama. A put do tog crvenog cvijeta je dug. Prvi jesenski mraz zeleni radič oboji crveno… A bit solkanskog reguta je ˝prisiljavanje˝ nakon što se ubere s njive, što znači da treba odležati još desetak dana.

˝Kroz ruke ide približno osam puta. A stvar je takva da je potrebno jedan do dva sata samo da se očisti kilogram radiča˝, kaže berač JOŠKO KANCLER.

Da bi goričkoj zimskoj ruži dali punopravni status, predstavljena je i u slovenskoj prijestolnici , Ljubljani. JANEZ BRATOVŽ iz restorana ˝JB˝ pritom je rekao: ˝Mislim da je najbolji za predjela, iako ga ja osobno najviše volim u salati.˝

A kod goričkog radiča slasno je zapravo sve, tvrdi SAŠO GOLOB iz solkanske ošterije ˝Žogica˝, dok pokazuje: ˝Mi smo korijenje solkanskog reguta, koje je prilično gorko, namočili u šnopc, kako lokalno zovemo rakiju.˝

Promocija goričkog radiča sada je udružena s akcijom ˝Go-Gourmet˝, otkriva voditeljica Turističkog saveza Nove Gorice DEJANA BAŠA: ˝Sa Go-Gourmet ćemo se predstavljati ne samo u Sloveniji, nego i u inozemstvu, također na sajmu u Berlinu.˝

Razmišlja li se uz sve navedeno i o zaštiti goričkog radiča? ˝To je nepotrebno, dok ga štite oni koji ga proizvode˝, smatra TONI GOMIŠČEK, autor knjige o goričkom radiču. Solkanci ljubomorno čuvaju svoje sjeme. Neki vjerojatno više nego vlastitu ženu, znaju se našaliti. Ali u zbilji postoji i ovo: novopečene žene solkanski regut tradicionalno su nosile i kao buketić na vjenčanju.