9 cm slavne nirnberške pečenice

 

kobasica2

 

Recept izvorne nirnberške pečenice iz 1313.: svinjetina, slanina, sol, papar – a osobito mažuran! Slavne nirnberške pečenice od 15. stoljeća peku se na bukovini.

Kušači će rado govoriti o njihovu okusu: “Osobitost te pečenice je njezin okus, posve drukčiji od franačke pečenice, jer potječe od drvenog ugljena, a ne od tave”.

“Kad god jedem pečenice, sjetim se djetinjstva…“

Nirnberška se pečenica u 19. stoljeću proslavila u cijelome svijetu! Izložba u Nürnbergu odaje čast toj kobasičici.

Uz Moritzovu je kapelicu bio objekt samo s 25 mjesta. Pečenjarnica je izgorjela u Drugome svjetskome ratu, a poslije nije obnovljena.

Nürnberg ne može bez svoje pečenice – oislije rata opet su podignuli mnoge pečenjarnice. Pečenice su osvojile božićni sajam, otvoren prvi put 1948. nakon rata. Nürnberške pečenice sve osvajaju.  A 1998. je trebalo zaštititi taj slavni brend!

Član udruge za zaštitu Nürnberške pečenice kaže: “Pečenicama je zaprijetila mogućnost da ih proizvode diljem Europe, dakle… opasnost da bi ih mogli proizvoditi diljem Europe, ako ih ne zaštitimo preko Bruxellesa, uz brendiranje  geografskog podrijetla, dakle, obratili smo se europskoj pravdi…“

Ovoj je pečenici i to uspjelo:  nürnberška je pečenica pravi brend.

Izložba traje do 29. 3. 2015.,  Gradski muzej, Fembohaus Nürnberg